dimarts, 8 d’agost del 2017

Yucay

Avui dilluns 7 d'agost sí. Avui sí que ha estat un dia tranquil i més descansat que els altres. Ens hem aixecat tard (bé tard, jo a les 6:00 a.m. però els nens sobre les 8:30 a.m.) i per esmorzar havia anat jo al mercat a comprar uns pans, queso andino i palta (alvocat). Així que hem fet uns entrepans i ja teníem la idea d'anar a Yucay.

A Yucay hi ha el Museo Vivo. La Maryuri (profesora de l'Institut i amiga) m'havia aconsenllat anar-hi doncs l'han obert fa uns 4 mesos i és un museu vivencial on t'ensenyen com es fan de manera tradicional les coses del Valle Sagrado de los Incas.


Hem agafat una combi des del Terminal i en 15 minuts ja hi érem. A l'entrada de Yucay trobem aquest museu. Hem arribat sobre les 10:00 i no hi havia ningú. De fet la noia de recepció ha fet un parell de crits avisant que arribàvem. Llavors s'ha posat tothom als seus llocs i hem arrencat la visita.


En la primera parada hi havia tota l'explicació i exemples del teixit inca i com s'elabora. Des de la creació de les llanes fins als teixits més ben acabats fent servir l'estil tradicional. També t'expliquen com es fan els diferents tintes usant la cochinilla o bé productes vegetals i les seves combinacions.


Un altre dels stands més destacats era el que explicava com es podia distingir els diferents tipus de llana d'alpaca, vicunya o llama de les falses artificials.

Després venia un lloc on la noia explicava com es treballava la plata i com es polien les pedres precioses per crear joieria. Interessant veure les diferents qualitats de la plata i com aconseguien formes molt artístiques.

Hi havia altres stands molt interessants on cada especialista et feia l'explicació corresponent: instruments musicals, vestits tradicionals, armes inques i la seva construcció, vegetals i plantes i els 3000 tipus de papes que tenen, etc.


I el darrer i potser dels més interessants era veure tot el procés d'elaboració de la chicha de jora a partir del blat de moro i la creació de la frutillada posteriorment. En fi, un matí descansat però veient i aprenent coses d'aquesta terra dels inques.


Al migdia hem deixat escollir al Guillem i Laia on anar i han decidit tornar a Corralitos a menjar un plat de Salchipollo i salchipollito respectivament. La Rosa s'ha fet una milanesa de pollo i jo un chicharrón de pollo.


Per la tarda hem acompanyat al Hno. Vadillo a la part de la finca, uns terrenys que té La Salle Urubamba amb plantacions de blat de moro i també amb vaques i cria de cuis. Hem fet un recorregut per tota la finca (només la plantació de blat de moro té 13 hectàrees) i el Hno. Vadillo ens ha anat explicant idees de futur per millorar la finca i per veure si encaixaven en algun projecte nostre o de Proide per anys següents.



Total hem passat una tarda entretinguda i ara fent temps per anar a sopar. Demà ens toca una visita que a mi em fa molta il·lusió, tot i l'aturada per la vaga: la visita a Pampallacta, l'Institució Educativa alto andina que hem estat treballant els 5 darrers anys. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada